وقتی اولین بار یک شخص غریبه را می­بینید یا از ظاهر و آراستگی فرد خوشتان می ­آید و انرژی مثبتی می ­گیرید و یا ممکن است برعکس باشد. شاید نمای یک ساختمان هم مانند ظاهر یک فرد در دیدار اول باشد، ممکن است نمایی جذاب و زیبای آن شما را به خود جذب کند و یا شاید شلوغی و طراحی نامنظم نما، نظر شما را تغییر دهد. اصول طراحی نما به طراحان و معماران کمک می­ کند تا یک ساختمان زیبا و هماهنگ با بستر فرهنگی منطقه طراحی کنند.

طراحی نما چیست؟


طراحان و معماران از همان قدم­ های اولیه ساختمان، طرح نما را در نظر می­ گیرند تا تمهیدات لازم برای اجرای آن از همان ابتدا در نظر گرفته شود. طراحی نما بر اساس شرایط محیطی و سلیقه کارفرما و همچنین قوانین شهرداری صورت می­ گیرد. نمی­ توان هر نوع نمایی که دوست دارید را اجرایی کنید، و اجرای انواع نما باید توجیه اصولی و همینطور اقتصادی داشته باشد. در ادامه اصول طراحی نما را بیان کرده ­ایم.

 

پیشنهاد ویژه : مقاله کامل طراحی نما


معماران برای طراحی نما، در ابتدا همه نیازها و شرایط را در نظر می­گیرند و سپس بر اساس آنها بهترین نوع نما را طراحی می­ کنند. برخی از اصول اولیه طراحی نما عبارتند از:

 

توجه به شرایط اقلیمی:

دقت کنید که بنا کجا ساخته شده است و شرایط آب و هوایی چگونه است؟ برخی از متریال و یا فرم­ها برای هر نوع آب و هوایی مناسب نیستند. به طور مثال بهتر است برای شهری که بارندگی زیادی دارد از چوب استفاده نکنید.

 

متریال و مصالح:

مصالحی که در یک منطقه در دسترس­تر هستند اجرای نمای ساختمان را راحت­ تر می­ کند. متریالی که قرار است از شهری دیگر حمل شود و به محل ساختمان آورده شود هزینه­ ی حمل و نقل را به هزینه اجزای نما اضافه می­ کند. همچنین شرایط آب و هوایی در انتخاب متریال تاثیرگذار است.


نورپردازی نما:

همانطور که زیبایی نما در طی روز اهمیت دارد، نورپردازی در طی شب هم مهم است. با نورپردازی درست نمای ساختمان علاوه بر روشن شدن بنا، ساختمان شاخص ­تر و زیباتر می­ شود.

 

قابلیت اجرای نما:

در طراحی نمای ساختمان علاوه بر رعایت اصول طراحی باید به قابل اجرا بودن و جزئیات اجرایی هم توجه شود. مقدار وزنی که نما دارد، نوع اتصالات نما به ساختمان و روش اجرای نما باید در حین طراحی نما باید مورد توجه قرار بگیرد.

 

سبک طراحی نما:

یکی دیگر از اصول نمای ساختمان؛ انتخاب سبک طراحی مناسب با کاربری و منطقه ساختمان است. نمای ساختمان می­تواند در انواع؛ مدرن، کلاسیک، سنتی، مینیمال و.. طراحی شود.


هزینه طراحی نما:

اگر بودجه مورد نظر برای طراحی نمای ساختمان مشخص باشد، طراح می­ داند که از چه متریالی استفاده کند. اگر هم مشکلی از نظر بودجه وجود نداشته باشد؛ بر اساس اصول طراحی نما بهترین نوع مصالح و سبک را انتخاب می ­کند.

 

هزینه طراحی نما

 

اصول و ضوابط طراحی نما:

نمی­توان از هر نوع مصالح و فرمی برای طراحی نما استفاده شود. معماران و طراحان با توجه به قوانین شهرداری به طراحی نما میپردازند. به طور مثال طراحی نمای رومی با جزئیات برجسته در برخی از شهرها ممنوع اعلام شده است.


سلیقه کارفرما:

نمای ساختمان باید مورد تایید کارفرما باشد، در نتیجه طراحان در انتخاب طرح نمای ساختمان باید سلیقه کارفرما را مد نظر قرار می­دهند.

طراحی و اجرا هماهنگ با عملکرد سازه
هر ساختمانی به یک منظور خاص طراحی و ساخته میشود و کاربری خاص خود را دارد. برای مثال کاربری مسکونی و … ، نوع مصالح و سبک طراحی نمای ساختمان نشان دهنده کاربری آن می باشد. بدین منظور کلیه فرایند های طراحی نما باید با هویت ساختمان و نحوه کاربری و عملکرد آن اخت بگیرد.

 

انواع سبک های طراحی نما

انواع سبک های طراحی نما

 

طراحی نمای ساختمان مسکونی


معمولا در نمای ساختمان های مسکونی از طراحی های ساده و پارامتریک یا مدولار استفاده می شود .
این نما ها باید به خوبی بتوانند نمای ساختمان را یکپارچه نشان دهند ، همچنین نورپردازی در نماهای ساختمان مسکونی یکی از مهمترین شاخصه های این نوع طراحی می باشد.

 

طراحی نمای ویلا


نمای ویلا میتواند تاثیر قابل توجهی در افزایش زیبایی نما و ارزش اقتصادی و مادی ساختمان داشته باشد ، همچنین از آنجا که معمولا ویلا ها و نمای بیرونی آنها در معرض باد و آب و شرایط محیطی قرار دارد ، باید برای طراحی نمای ویلا از انتخاب مصالح درست و با کیفیت استفاده کرد .
معمولا طراحی نمای ویلا و یا ساختمان ویلایی ، دارای سبک های متفاوتی از جمله طراحی نمای مدرن ، کلاسیک و یا نمای ایرانی است ، معمولا در ایران برای طراحی نمای ویلا و ساختمان های ویلایی بسته به فضای شهری و بافت شهر از سبک مدرن و کلاسیک استفاده می شود .

 

طراحی نمای ساختمان اداری و تجاری


در طراحی نما ساختمان تجاری و یا ساختمان اداری ، معمولا معمار و یا طراح از طراحی استفاده میکند که نشان دهنده ی کاربری و ماهیت ساختمان است ؛ طراحی نمای ساختمان های تجاری و اداری نیز دارای سبک های مختلف و متفاوتی از ساختمان های مسکونی می باشد .
این طراحی ها می توانند در سبک های مینیمال، کلاسیک ، مدرن و … طراحی و ساخته شوند .

ترین نماهای موجود در سبک کلاسیک است .
یکی از چوب‌های مقاوم که در نمای ساختمان استفاده میشود چوب ترموود است. از معایب استفاده از چوب در نمای ساختمان میتوان به مشکلاتی همچون حشرات ، رطوبت و آتش سوزی اشاره کرد مگر آنکه از چوب های فراوری شده در نمای ساختمان استفاده کرد.

 

نمای مینرال


در این نما از سنگ مرمر و سنگهای معدنی استفاده می شود و می توان گفت این نما دارای کیفیت نسبتا بالایی در بین مصالح نما ساختمان می باشد ، همچنین به لحاظ اقتصادی ، ارزان و همچنین کاربردی است .
یکی از معایب این نما مقاوم نبودن آن در برابر رطوبت است پس پیشنهاد میشود در مناطق مرطوب ، از بکارگیری این نما خودداری شود.

 

نمای رومی


این نما جز یکی از سبک‌های کلاسیک است که در آن از سنگ‌های مرمر و تراورتن بکار می رود ، در سالهای اخیر این نما قابل توجه بسیار از افراد بود اما امروزه مانند قدیم دیگر این سبک طراحی مورد استقبال قرار نمیگیرد .