پروژه های معماری

معماری چیست ؟

معماری به عنوان یکی از بزرگترین شاخه های هنر و فن آوری، از اهمیت بسیار زیادی در دنیای امروز برخوردار است. این بخش شامل مطالب معماری و بخش های مهمی اعم از: آموزش معماری، تعریف معماری، ویژگی های طراحی، نمونه موردی معماری، معماری ساختمان، دانلود پروژه های معماری، دانلود مطالب مرتبط معماری و چندین مورد دیگر می باشد. همچنین بخش معماری ویژگی های خصوصی هر عرصه به همراه ضوابط طراحی را تعریف می کند. ویژگی های جزئی مانند: طراحی دیوار و آشپزخانه به همراه ویژگی های کلی طراحی اعم از طراحی نما، طراحی پلان و شیوه اجرا در این بخش تشریح شده اند. مطالب زیر برای افراد علاقمند، تحت آموزش و فعالان حیطه معماری در نظر گرفته شده است.

 

معماری به عنوان یک حرفه

معماری حرفه‌ طراحی ساختمان‌ها، فضاهای باز، مراکز اجتماعات و سایر محیط‌های مصنوعی با مد نظر قرار دادن تاثیرات زیبایی‌شناسی در روند طراحی است و غالباً شامل طراحی یا انتخاب لوازم و تزئینات، بررسی و نظارت بر انجام فعالیت‌های ساختمانی و همچنین مرمت یا بازسازی بناهای موجود می‌شود. معماری به عنوان یک اشتیاق، حرفه، فراخوان، تجارت، هنر اجتماعی و نیز دانشی هنری و ماهرانه توصیف شده است. به نقل از ویتروویوس (معمار و مورخ رومی) معماری، استحکام و پایداری، محصولی درخور و سودمند و لذت و مسرت را فراهم می‌کند.

 

طراحی معماری

معماری همه جا وجود دارد. هر ساختمانی اعم از خانه، مدرسه، دفتر کار، بیمارستان، فروشگاه و غیره، برای هدفی خاص طراحی می‌شود. این مسئله بسیار ضروری است که این ساختمان‌ها و محیط‌هایی که ایجاد می‌کنند؛ در کنار محلات و شهرهایی که بخشی از آنها هستند؛ به گونه‌ای طراحی شوند که با توجه به بافت شهری و کاربری بنا، بتوانند بهترین شرایط ممکن را برای ساکنین و استفاده کنندگان فراهم آورند.

طراحی معماری در درجه اول؛ فضا، حجم، بافت، نور، سایه، مصالح، برنامه‌ها و عناصر واقع گرایانه مانند هزینه‌ها، روش‌های ساخت، فناوری‌ها و امثالهم را به صورت کلی و خلاقانه‌ای دستکاری کرده و به این ترتیب از طراحی مهندسی متمایز می‌شود. در معماری هیچ رویکرد واحدی وجود ندارد و هر پروژه ساختمانی می‌بایست قابلیت پاسخگویی به شرایط منحصر به فرد خود را داشته باشد.

 

معمار کیست؟

معمار متخصصی حرفه ای است که ساختمان ها را برنامه‌ریزی و طراحی می‌کند و به طور کلی نقش اساسی در ساخت آنها ایفا می‌کند. معماران در زمینه‌ی هنر و علمِ طراحی ساختمان آموزش می‌بینند. همچنین براساس اینکه مسئولیت ایمنی ساکنان ساختمان را نیز بر عهده دارند، باید دارای مجوز حرفه‌ای باشند.

معمار کسی است که عاشق طراحی است و به طور خاص آموزش دیده و مجوز کار در برنامه ریزی و طراحی ساختمان ها را دارد.

جنبه‌های نقش یک معمار به اندازه کارشان متنوع و جذاب است. معمارن افرادی حرفه‌ای هستند که فرآیند ایجاد فضاهای کاربردی، از مفهوم و طراحی تا تحقق کامل آن طرح ها را هدایت می کنند.

معماری، هنری است که دست در دست علم کار می‌کند تا مکان‌هایی طراحی شود که مردم بتوانند در آن زندگی کنند، غذا بخورند، کار کنند و بازی کنند. نقش یک معمار به عنوان رهبر پروژه‌های مختلف، از چیزی به کوچکی اضافه شدن به خانه شخصی، تا چیزی به بزرگی یک بیمارستان، محوطه دانشگاه یا کل محله، گردآوری ایده‌ها و دیدگاه‌های خلاقانه است.

معماران باید مشتری و نیازهای کسانی که از فضای جدید استفاده خواهند کرد را در نظر داشته باشند.

 

نقش و مسئولیت معمار

معماران فقط در طراحی یک ساختمان نقش ندارند. به عنوان یک متخصص دارای مجوز، آنها همچنین مسئول ایمنی عمومی و نظارت بر پروژه‌ها هستند. نقش آنها در هر مرحله از ساخت ساختمان مهم است؛ از مفهوم اولیه تا مراسم افتتاحیه‌ی پس از اتمام ساختمان.

جنبه‌های کار را می‌توان به سه نقش یا فاز اصلی تقسیم کرد:

  • طراحی
  • مستند‌سازی
  • ساخت و ساز

در نقش طراحی، یک معمار توسط کارفرما استخدام می‌شود تا طرح‌های دقیقی از یک مفهوم یا ایده‌ای را که به ذهن سفارش دهنده پروژه آمده، به واقعیت تبدیل کند. این بخش از نقش علاوه بر نیاز به ایده‌های طراحی خلاقانه و دانش فنی، مسئولیت زیادی را نیز در بر می‌گیرد.

نیاز هایی چون رعایت مقررات ساختمانی و ایمنی، مقررات برنامه‌ریزی محلی و محدودیت‌های وجود. بسته به پروژه، ممکن است قوانینی در مورد حفظ محیط زیستِ محلی یا هر بخش تاریخی یک ساختمان وجود داشته باشد.

جلسات منظم مشتری برای ایجاد الزامات و بحث در مورد پیشنهادات طراحی دقیق مهم است. همچنین هدایت تیمی از دیگر متخصصانی که در این مرحله از پروژه کار خواهند کرد، از جمله مهندسان، طراحان و سرمایه‌داران اهمیت ویژه‌ای دارد.

در مرحله مستندسازی، مسئولیت‌ها عبارتند از ثبت طرح روی کاغذ، تولید نقشه‌های دقیق و استفاده از نرم‌افزار های متفاوت برای امکان‌سنجی طرح است. این مرحله می‌تواند شامل بازنگری و ترسیم مجدد باشد تا تغییرات را بر اساس الزامات، بودجه و مقررات مشتری در بر گیرد. پس از تکمیل اسناد طراحی، مجموعه‌ی دومی از اسناد وجود دارد که باید تولید شوند.

این مجموعه، اسناد ساخت و ساز است که طرح را به دستورالعمل‌ها و مشخصات فنی برای پیمانکاران و کارشناسان ساخت و ساز تبدیل می‌کند. هنگامی که پروژه به مرحله ساخت و ساز رسید، معمار در بازدید از محل و جلسات، نظارت بر ساخت و امضای بخش های مختلف کار، مذاکره با پیمانکاران و رسیدگی و رفع مشکلات پیش آمده، شرکت خواهد کرد.

 

علاوه بر این، معماران نقشی به عنوان مدیریت دفتر معماری را بر عهده دارند که چنین شرح وظایف و مسئولیت هایی را به همراه دارد:

  • اداره مشاغل کوچک و مدیریت تیم های کارکنان
  • بازاریابی معماری . کمک به بازاریابی شرکت خود و حصول اطمینان از دریافت کار های جدید
  • ارتباط موثر با کارفرما برای خلق ساختمان‌هایی که نیازهای مشتریان را برآورده می‌کند
  • بودجه بندی، هماهنگی و نظارت بر پروژه ها
  • تبدیل ایده‌ها به نقشه و اسناد طرح کلی
  • گنجاندن جزئیات مکانیکی، برقی، لوله‌کشی و سایر جزئیات در طرح
  • هماهنگی با قوانین ساختمان و مقررات منطقه بندی
  • کسب تأیید پروژه و مجوزهای لازم از مراجع نظارتی
  • تهیه اسناد ساختمانی با اطلاعات دقیق ساختاری و مادی
  • همکاری با پیمانکاران در مرحله ساخت
  • محافظت از سلامت، ایمنی و رفاه ساکنان آینده ساختمان‌های خود

کار یک معمار با محدودیت بودجه، خواسته های کارفرما، کدهای ساختمان و بسیاری دیگر از نگرانی های عملی، محدود شده است. در تمام این محدودیت ها، یک معمار تنها ۱۵ درصد آزادی دارد تا هنر خود را ارائه دهد.

 

ارتباط معماری با هنر و دانش

نگرش هنری به معماری

همه با معماری تعامل دارند. نحوه شکل‌گیری ساختمان در یک بافت، طراحی فضای داخلی بنا و مثال هایی از این دست موجب تحت تاثیر قرار گرفتن مردم از نظر احساسی می‌شود. نگرش هنری به معماری موجب شده که زمینه‌ای برای بیان خلاقانه در اختیار داشت و این امکان را فراهم می‌آورد که مردم فضای زندگی خود را به گونه‌ای متفاوت دیده و شکل دهند. هنرمندان واقعیت‌ها را به آثار انتزاعی در قالب‌های مختلف بدل می‌کنند. در حالی که کار معماران تبدیل ایده‌های انتزاعی به واقعیت است. معماری علی‌رغم تمام محدودیت‌های مهندسی، ایمنی، عملکردی، آب‌و‌هوایی و اقتصادی، موجب تحریک حواس انسان با طرح‌هایی می‌شود که در فضایی انتزاعی ایجاد گردیده‌اند.

 

اهمیت معماری در جامعه

معماری شکل‌دهنده محیط فیزیکی است که بشر در آن زندگی می‌کند. به کمک معماری تمدن بشری در دوره‌های خاص و در قالب بناهای تاریخی بیان گردیده و زنده نگه داشته می‌شود تا نسل‌های بعدی بتوانند برای مطالعه و درک این تمدن‌ها تلاش کنند. معماری بیانگر نقاط قوت جوامع و پیشرفت تکنولوژیکی آنها بوده و ارزش‌ها، خواسته‌ها، طرز تفکر و ایدئولوژی آنها و بسیاری موارد دیگر را در مورد جامعه و در طول یک دوره مشخص بیان می‌کند. به بیان ساده‌تر معماری هم‌چون آیینه‌ای است که واقعیت های جوامع را منعکس کرده و می‌توان تاریخ، محیط، طبیعت و سرانجام جهان را در آن دید.