اصول طراحی نمای ساختمان چیست ؟

طراحی نما ساختمان بسیار مهم است زیرا در زمان وارد شدن به ساختمان اولین چیزی که چشم آدمی را به خود جلب می کند نمای ساختمان است و نمای ساختمان تاثیر بسزایی در تلقی و برداشت اشخاص از کیفیت و نوع ساخت پروژه شما دارد.

 

در دنیای مدرن امروز طراحی نمای خاص و منحصر به فرد یکی از اولویت های بسیاری از کارفرمایان است و بسیاری از ما فکر می کنیم لزوم داشتن یک نمای صرفا زیبا کافیست اما لازم است در کنار یک طراحی زیبا به فاکتورهای مهم دیگر نیز توجه داشته باشیم.

 

اهمیت نما

بدون شک آنچه در ابتدا نظر مخاطب را در مورد یک ساختمان جلب می‌سازد، ظاهر خارجی بنا می‌باشد. ظاهر خارجی ساختمان اثر بالایی بر زیبایی یا عدم زیبایی محیط‌های عمومی دارد، بنابراین باید در طراحی آن دقت و توجه زیادی به کار گرفته شود.

 
  • طراحی بر اساس سطح مالی کارفرما

یکی از مهمترین موضوعاتی که با سروکار داریم سطح مالی کارفرما و توان مالی او برای راه اندازی این پروژه است که یک مهندس معمار قبل از طراحی می بایست به آن توجه کند. مثلا فرض کنید شما زیبا ترین و اصولی ترین نمای ساختمان را بدون در نظر گرفتن بودجه کارفرما برای اجرا طراحی کرده اید، آیا پروژه شما با توان مالی کارفرما رنگ و بوی اجرایی می گیرد؟! قطعا پاسخ به این سوال منفی است .

مصالح و متریال های مورد استفاده در طراحی نما

متریال های مورد استفاده در طراحی و اجرای نما، با پیشنهادات تیم معماری و سلیقه کارفرما انتخاب می شود.
از مصالح مورد استفاده در طراحی نما می توان به انواع مختلف آجر، سنگ های ساده و سنگ های تزئینی، سیمان های رنگی، گچ، چوب و ترمووودها، شیشه اشاره کرد.
هر یک از متریالهای نام برده شده در بالا باید الزاماتی را رعایت کند. برای مثال در صورت انتخاب مصالح اجر برای طراحی نما باید توجه داشت که از آجرهای بدون ترک خوردگی و شوره زدگی و آلودگی های شیمیایی استفاده کرد. همچنین اجرای نمای آجری باید در شرایط خاص (دما و رطوبت مناسب) انجام شود و یا انتخاب مصالح سنگ در طراحی نما می توان از انواع سنگ های قیچی، مرمریت ، تراورتن استفاده نمود. باید دقت داشت که از هر مدل سنگی که برای طراحی نمای سنگی استفاده می شود توجه نمود تا از سنگ هایی با دوام و دارای مقاومت بالا در برابر تغییرات دمایی، یخ زدگی و شرایط نامساعد جوی استفاده کرد.

 

موارد اثرگذار در ایجاد ظاهر مناسب نما

دقت به موارد زیر به شما در ساخت نمایی زیبا از دید مخاطب کمک خواهد نمود:

  • استفاده نمودن از مصالح با کیفیت و مناسب
  • اختصاص دادن بر باریک برای ایجاد ظاهری عمودی‌تر در ساختمان
  • ایجاد نماهای بیرونی با نشاط و جذاب
  • استفاده از در و پنجره‌ها به نحوی که فضای خالی کمتری در نمای بیرونی قابل مشاهده باشد.
  • ایجاد برآمدگی و فرورفتگی با به کار بردن بالکن و پنجره‌های متعدد

 

طراحی نما با توجه به بافت منطقه

یکی از زشتی هایی که در معماری بسیاری از شهرهای ایران شاهد هستیم بحث عدم توجه به بافت منطقه در طراحی نمای ساختمان هاست. در بسیاری از موارد شاهد همسایگی یک ساختمان آجری در کنار یک ساختمان سنگی و … هستیم که هیچ گونه همگونی با یکدیگر ندارند.

یکی از شهرهای موفق در زمینه توجه به بافت منطقه در ایران شهر کاشان است که از آجرِ نما بیشتر در طراحی نمای ساختمان استفاده می کنند.

 

طراحی نمای ساختمان مسکونی

معمولا در نمای ساختمان های مسکونی از طراحی های ساده و پارامتریک یا مدولار استفاده می شود .
این نما ها باید به خوبی بتوانند نمای ساختمان را یکپارچه نشان دهند ، همچنین نورپردازی در نماهای ساختمان مسکونی یکی از مهمترین شاخصه های این نوع طراحی می باشد .

طراحی نمای ویلا

نمای ویلا میتواند تاثیر قابل توجهی در افزایش زیبایی نما و ارزش اقتصادی و مادی ساختمان داشته باشد ، همچنین از آنجا که معمولا ویلا ها و نمای بیرونی آنها در معرض باد و آب و شرایط محیطی قرار دارد ، باید برای طراحی نمای ویلا از انتخاب مصالح درست و با کیفیت استفاده کرد .
معمولا طراحی نمای ویلا و یا ساختمان ویلایی ، دارای سبک های متفاوتی از جمله طراحی نمای مدرن ، کلاسیک و یا نمای ایرانی است ، معمولا در ایران برای طراحی نمای ویلا و ساختمان های ویلایی بسته به فضای شهری و بافت شهر از سبک مدرن و کلاسیک استفاده می شود .

طراحی نمای ساختمان اداری و تجاری

در طراحی نما ساختمان تجاری و یا ساختمان اداری ، معمولا معمار و یا طراح  از طراحی استفاده میکند که نشان دهنده ی کاربری و ماهیت ساختمان است ؛ طراحی نمای ساختمان های تجاری و اداری نیز دارای سبک های مختلف و متفاوتی از ساختمان های مسکونی می باشد . 
این طراحی ها می توانند در سبک های مینیمال، کلاسیک ، مدرن و … طراحی و ساخته شوند .

 

6 مورد از اصول طراحی نمای ساختمان

علاوه بر اصولی که در بخش قبلی بیان کردیم و باید با توجه به شرایط اختصاصی هر ساختمان، رعایت شود. برخی از اصول کلی طراحی نما عبارتند از:

1.تقارن:

تقارن یکی از راه­ های برقراری توازن در هر نوع طراحی است. در طراحی نمای ساختمان هم لازم نیست همیشه طرح نما متقارن باشد. ولی وجود توازن ضروری است. هرچند در برخی از نماهای ساختمان مانند طراحی نمای کلاسیک و یا رومی نیاز به وجود تقارن ضروری است.

2.رنگ و بافت:

یکی دیگر از اصول طراحی نما، توجه به انتخاب رنگ است. شما نمی ­توانید هر نوع رنگی را برای طراحی نما در نظر بگیرید زیرا با توجه به مصالح به کار رفته رنگ نما می­تواند متفاوت باشد. ممکن است مصالحی که در نمای ساختمان به کار می ­روند تعدادی رنگ مشخص داشته باشند. همچنین توجه به ساختمان­ های اطراف بنا برای انتخاب رنگ اهمیت دارد. همچنین با استفاده از مصالح مختلف می­ توان بافت­ های متنوعی را بر روی نمای ساختمان ایجاد کرد.

3.پیوستگی و انسجام: 

وقتی به یک ساختمان نگاه می­ کنیم باید در کلیت آن پیوستگی را ببینیم. پیوستگی هم از طریق فرم و شکل نما و هم در شکل و بافت باید دیده شود. وجود پیوستگی بین طبقات مختلف و هم در یک طبقه بین بخش ­های مختلف نما ضروری است.

4.ریتم:

اغلب وجود ریتم را برای موسیقی استفاده می­ کنیم، در صورتی که یکی از اصولی که در معماری بخش ­های مختلف فضا باید به آن توجه شود ریتم است. اجزای نمای ساختمان باید برای در کنار هم قرار گرفتن از یک ریتم پیروی کنند.

5.عنصر شاخص:

شاید در طراحی نمای برخی از ساختمان­ ها نیاز به یک بخش برجسته وجود داشته باشد. برجسته کردن یک بخش باعث جلب توجه آن نسبت به قسمت­ های دیگر می ­شود.

6.سادگی:

یکی از اصول طراحی نما رعایت سادگی است. سادگی یکی از ویژگی­ هایی است که باید در عین حال که به همه اصول دیگر می­ پردازید، موضوع سادگی را هم در نظر بگیرید. سادگی بخشی از زیبایی نما را ایجاد می­ کند. استفاده از متریال یکدست و رعایت تنوع و همچنین شکل و فرم­ متناسب با ساختمان، به ایجاد سادگی کمک می­ کند.