اگر میخواهید بدانید که تفاوت مهندس عمران و مهندس معماری در چیست، این مقاله برای شما نوشته شده است. مهندس عمران به طور کلی به محاسبهی موارد سازهای، مقاومتها و بارگذاری ساختمان، اجرای ساختمان، به دستآوردن نسبت طرح اختلاط بتن، انتخاب پروفیلها و مقاطع مناسب برای میلگردها و تیرآهن و… میپردازد اما، مهندس معمار با رعایت اصول کلی سازهای نسبت به طراحی نمای ساختمان، طراحی پلان، داخلی، جانمایی پارکینگها، محوطهها و… اقدام میکند.
یک ساختمان بتنی با نمای تراورتن را در نظر بگیرید. فرض کنید این ساختمان در هر طبقه ۴ واحد و کلا ۵ طبقه است. طراحی پی و اجرای آن، مراحل گودبرداری، آرماتوربندی، بتن ریزی سقفها ، بتن ریزی طبقات ، تخریب بنای قدیمی داخل زمین، قالببندی برای هر یک از موارد بالا، اجرای سفید کاری، نازک کاری و.. همگی برعهدهی مهندس عمران است. اما چگونگی قرارگرفتن نما، چگونگی تقسیم فضاها بین اتاقها، سرویسها و پذیرایی، جانمایی آسانسور، طراحی تعداد پارکینگها، داشتن یا نداشتن محوطه، استخر، تقسیم متراژ این ۴ واحد، مساحت نما و… همگی از وظایف معمار است.
مهندسی معماری در واقع ترکیبی از هنر و مهندسی است که به بنا روح و جسمی تازه میبخشد اما مهندس عمران محاسبات پیچیدهی سازهای را انجام میدهد تا با رعایت حفظ ایمنی حداکثر، کمترین هزینه برای کارفرما ایجاد شود. همچنین طراحی سازههای دیگر به جز ساختمان یعنی تونلها، سدها و … از وظایف مهندسین عمران است. مهندسین معماری عمدتا کار خود را با جلوههای بصری مثل نرمافزارهای مهندسی معماری و ساخت ماکت نشان میدهند اما مهنسین عمران با استفاده از نمونهبرداری، آزمایشهای کششی و برشی صحت کار خود را متوجه میشوند.
رشتههای معماری و عمران (سازه)، شباهتهای زیادی به یکدیگر دارند. هر دوی این رشتهها، در جهت بهبود رفاه در جامعه حرکت میکنند. به دلیل همپوشانی فعالیتهای کارشناسان این دو رشته، بسیاری از افراد، وظایف آنها را با یکدیگر اشتباه میگیرند.
طراحی، اصلیترین نقطه مشترک بین فعالیتهای مهندسان عمران و معماری است. با این وجود، معماران بر روی طراحی فضاهای داخلی و بیرونی سازه تمرکز میکنند؛ در حالیکه مهندسان عمران، جنبههای فنی طراحی معماران را مورد تحلیل و بررسی قرار میدهند.
مهارتهای مهندسان عمران و معماری نیز، تا حد نسبتا زیادی به یکدیگر شباهت دارند. به عنوان مثال، طراحی سازه، از وظایف اصلی مهندسان عمران و معماری است. انجام محاسبات سازه (مانند تعیین ظرفیت باربری فونداسیون، ستون و غیره)، به عنوان یکی از وظایف اصلی مهندس عمران در نظر گرفته میشود. اگرچه، معمار نیز باید تا حدودی با اصول اولیه این محاسبات آشنا باشد.
مهارتهای نرم مورد انتظار از مهندسان عمران و معماری، بسیار شبیه به یکدیگر هستند. تخمین هزینه، تحلیل ریسک و تهیه برنامهزمانبدی، به عنوان مهارتهای تحلیلی مورد انتظار از این افراد در نظر گرفته میشود. به منظور نظارت بر روند اجرای صحیح فعالیتهای پروژه و قراردادهای پیمانکاران، مهندسان عمران و معماری، باید از مهارتهای مدیریتی و رهبری نیز بهره ببرند.
مهندسین معمار معمولا یا به صورت تنهایی و یا به صورت دفاتر مشاوره معماری مشغول به کار هستند. این مهنسین میتوانند در قسمت اجرا نیز به عنوان ناظر کنترل کیفیت بر اجرای معماری در زمان ساخت شرکت کنند. مهندسین عمران در دفاتر پیمانکاری ساخت و اجرا و همچنین دفاتر مهندسین مشاور یا محاسب فعالیت میکنند. ممکن است برخی از دفاتر تمام فعالیتهای بالا را در بخشهای جداگانه انجام دهند.
البته به دلیل نزدیکی این دو گروه از مهندسی در دانشگاه برخی از دروس یکدیگر را پاس میکنند. به طور مثال یک مهندس عمران آموزش نقشهکشی و رسم فنی میبیند و یک مهندس معماری دروس طراحی سازهای را به طور خلاصه پاس میکند، همچنین مطالعات ژئوتکنیکی و نقشه برداری برای هر دو گروه مهندسی تدریس میشود.
در اغلب رشتههای فنی و مهندسی، کسب مهارتهای تخصصی (تئوری، عملی و نرمافزاری) در کنار مهارتهای نرم، موفقیت افراد را تا حد زیادی تضمین میکند. رشته مهندسی عمران نیز از این قضیه مستثنی نیست. از مهارتهای مورد نیاز برای موفقیت در رشته عمران، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
معماری، رشتهای است که ارتباط نزدیکی با هنر دارد. در واقع، این رشته، یکی از هنرهای هفتگانه جهانی محسوب میشود. به همین دلیل، فعالیت در حوزههای مرتبط با معماری، اغلب نیازمند ذوق هنری است. البته این استعداد برای موفقیت در رشته معماری کافی نیست. از مهارتهای مورد نیاز برای موفقیت در این رشته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر مهارتهای مورد نیاز برای موفقیت در عمران و معماری را با هم مقایسه کنید، متوجه خواهید شد که مهارتهای اصلی و نرمافزاری این دو رشته، اغلب با یکدیگر تفاوت دارند اما مهارتهای نرم، در هر دوی آنها تقریبا مشترک هستند. این مسئله، بیانگر اهمیت بسیار بالای مهارتهای نرم برای موفقیت در هر رشتهای است.
همانطور که در بخش قبلی مشاهده کردید، بسیاری از دروس تخصصی مقطع کارشناسی رشتههای عمران و معماری با یکدیگر تفاوت دارند. اکثر دروس معماری، بر روی اصول و مفاهیم طراحی تمرکز میکنند. دروس عمران نیز، مبانی مربوط به طراحی، تحلیل و اجرای سازهها را پوشش میدهند. در این میان، چند درس مشترک بین این دو رشته وجود دارند. این دروس عبارت هستند از:
حال که با مفاهیم کلی رشته عمران و معماری و تفاوت این دو رشته آشنا شدیم می توانیم به صورت کاملا صحیح به این سوال که معماری بهتر است یا عمران پاسخ دهیم.
متناسب با نوع روحیات هر فرد و توانایی او برای انجام مهارت های ذکر شده در هر رشته، می توان بهترین انتخاب را میان عمران یا معماری انجام داد.
مهندسین عمران جان ساختمان را شکل می دهند و مهندسین معماری رنگ و روح سازه ها را. بر این اساس می توان به این نتیجه رسید که هر کس با توجه به ذوق و خلاقیتی که دارد در کدام رشته موفق تر خواهد بود.
تست های استعداد شغلی و تحصیلی یک ابزار کاربردی برای مشخص شدن علایق ذاتی فرد برای انتخاب رشته تحصیلی است. درصورتی که این تست ها توسط مشاورین و کارشناسان حرفه ای گرفته شود ارزیابی صحیح تری از شرایط فرد برای انتخاب گزینه مناسب تر صورت می پذیرد.
یک مهندس عمران وظیفه دارد تا امنیت سازهها را از قبیل پل، ساختمان، ایستگاه، تونل و… برعهده بگیرد و این کار را با کمترین هزینه انجام دهد. یک مهندس معمار وظیفه دارد تا زیبایی و راحتی استفاده از ساختمان را به حداکثر خود برساند.